Træbriketter populære som aldrig før

Danskerne er vilde med træbriketter. Der er sket meget de senere år, og hvor træbriketter i starten var ilde set hos danskere, der fyrede med ”rigtig brænde” i brændeovne, er der sket mangt og meget. Kvaliteten i tidens træbriketter er langt højere end tidligere, og samtidig er der sket en lang række forbedringer på produktionen af træbriketter.

Kort fortalt er træbriketter et produkt som er skabt på baggrund af overskydende træ fra for eksempel savværker og andre firmaer i træ-industrien. Her er det ofte sav og høvlspåner samt savsmuld, der opsamles og typisk støbes i et stykke, som mange af os kender det fra supermarkeder og byggemarkeder. Fremstillingen sker groft sagt på den måde, at man udsætter savsmuld eller høvlspåner for en ekstrem høj temperatur. Herved frigives en naturlig lim i træet, som er med til at binde træmassen sammen, så man får træbriketter ud af processen. Disse træbriketter presses så meget sammen i processen, at de blot fylder 10 procent af den oprindelige størrelse. Disse pressede træbriketter sørger endvidere for at de er bedre til at holde på energi og dermed varme.

Træpiller 8 mm

Træbriketter

Alternativer til træbriketter

Træpiller 8 mm

Egetræ – Tør

Træbriketter er nemme at opbevare

Netop det lave fugtindhold i træbriketter gør, at de ikke længere er familiens sorte får. Mange skelede i starten skævt til træbriketter. Nej, det var ikke ordentlig brænde. Der skulle rigtig brænde til. Mange af os kender turen i skoven, hvor træer fældes, skæres op og kløves, hvorefter træet transporteres hjemad i en trailer for til sidst at blive stablet i brændeskuret. Jo, man får varmen mange gange, når man arbejder med brænde til huset.

Og træbriketter er da også alt for nemt! Kan det virkelig passe at man får et godt produkt til brændeovnen på denne måde? Træbriketter er jo nemme at køre ind i skuret, og det er virkelig nemt at stable poserne, som typisk vejer 10 kg pr styk. Træbriketter er jo også nemme at opbevare inde i huset, og du kan sågar købe pæne beholdere, hvor dine træbriketter ligger gemt ad vejen, så det ikke ser grimt ud, når der kommer gæster.

Tænk også på miljøet! Vores træbriketter er miljøvenlige, fordi de netop ikke frigiver flere drivhusgasser end træet oprindeligt havde gjort. Desuden var savsmuld og høvlspåner måske bare blevet smidt ud til ingen verdens nytte, hvis det ikke var blevet omproduceret til nyttige træbriketter til din brændeovn. Læs mere om træbriketter hos Wikipedia