Hvad er træpiller?

Hvad er træpiller?

Hvad er træpiller?

Vi får ofte spørgsmålet: Hvad er træpiller egentlig? Her følger en kort forklaring på, hvad træpiller er og hvordan de fremstilles.

Kort forklaret er træpiller sammenpressede træspåner og savsmuld. Oftest er det træsorter som gran, bøg og fyr man anvender ved fremstillingen af træpiller, men man kan sagtens anvende andre former for træ. Træpiller er rost for at være en Co2 neutral opvarmningsform og dermed bidrager træpiller ikke til drivhuseffekten.

Faktisk siger man at træpiller afgiver den mængde co2 ved forbrænding som de ville have gjort, hvis de lå på skovbunden og formuldede. Der er populært sagt ikke forskel på om træpiller altså ligger og rådner i naturen eller om man afbrænder dem i et pillefyr. Dermed er fordelen til at få øje på sammenlignet med brændstoffer som for eksempel olie eller gas. Træbriketter koster i dag typisk 1750 kroner pr 960 kg. og er de velkendte firkantede klodser, også kaldet Ruf briketter i fagsprog. Ved brug af træpiller/briketter sparer du typisk 50 procent i varmeudgiften i forhold til oliefyr.

Træpiller er altså træ fra savsmuld og træspåner, som typisk kommer fra industriens rester. Man er dog også begyndt at bruge hele træstammer til at fremstille træpiller. Dette gøres eksempelvis hos Vattenfall.

Hvordan fremstiller man træpiller?

Man anvender som sagt ofte træarter som fyr, gran og bøg til træpiller. Inden savsmuld eller træspåner presses sammen, skal det lige findeles. Herefter varmer man det hele op til cirka 70 grader, hvorved træets lignin ”frigives”. Lignin skal ikke forklares her – vi henviser hellere til Wikipedia

Lignin bruges efterfølgende til at binde massen sammen. Man kan sige at træpillerne derved indeholder 100 procent natur og at ingen kunstige tilsætningsstoffer spiller en rolle i træpiller. Der er forskel på kvaliteten af træpillerne, men herhjemme er kvaliteten som oftest i top. Træpillegrossisten forhandler udelukkende træpiller af høj kvalitet! Der er minimalt indhold af smuld i vore træpiller og risikoen for slagger i brændkammeret er desuden også minimal.

Hvis du vil foretage en uautoriseret test af dine træpiller, kan du lægge et par stykker i en spand vand. Hvis træpillerne er opløst efter nogle minutter, er der ikke kunstigt bindemiddel i.

Træpiller og træbriketter kan som regel leveres på din privatadresse, og hvis du gerne vil afhente dine træpiller/træbriketter selv, så kan de altid transporteres hjem i enkle sække/posser/pakker, som er lette at håndtere.

Du er altid velkommen til at besøge os for at få en snak om træpiller generelt. Vi har arbejdet i branchen en årrække, og vi ved hvad vi taler om. For os er det vigtigt at få fjernet myten om, at træpiller ikke er en god opvarmningsform, og de træpiller som vi forhandler, er i absolut bedste kvalitet. Kig ind. Så demonstrerer vi træpillernes kvalitet.

Køb træpiller online her hos os